Famászó workshop

A tavalyi (2017-es) Ösvény konferencián Szabó Gábor Timur tartott egy szuper workshopot “Távol a földtől, közelebb önmagunkhoz – a famászás önismereti alkalmazási terápiában, vezetőfejlesztésben” címmel, és már ott érezhető volt, hogy szívügye a téma, és nem fogja hagyni, hogy megússzuk az alapvető technikák elsajátítását.

Alapból miért is jó egy átlagembernek fára mászni? Nemcsak azért, mert visszahozhatja kedves gyerekkori emlékeinket (én pl. imádtam órákig kucorogni a kerti diófán és onnan szemlélni a kis birodalmam), de ha gyümölcsfáról van szó, leszedhetjük a létráról már el nem érhető gyümölcsöket, felmenekülhetünk ide, ha olyan állat támad ránk,amelyik nem mászik fára (sajna medve ellen nem jó taktika), vagy ha eltévedünk az erdőben, egy magasabb pontról, mint amilyet a fa biztosít, talán sikerül jobban tájékozódnunk.

Ha pedig tréneri szemmel nézzük a gyakorlati alkalmazását, a következő okok miatt lehet jó ötlet beiktatni a fára mászást egy outdoor/vadon és kalandterápiás programba.

  • Szeretnénk valami mászást beépíteni a programba, de nincs kéznél szikla.
  • A fa mint szimbólum és metafora számtalan irányba kiterjesztheti a feladatok és a megosztás irányát. A mászás maga lehetőséget nyújt a kinesztetikus metaforák megélésére, felhasználására is.
  • A fák bolygónk leghatalmasabb élőlényei – amikor kapcsolatba lépünk velük, magát az élet (a víz, az oxigén, az elemek) körforgását tapasztalhatjuk meg közvetlen módon. Segíthetnek egyfajta transzcendens élmény átélésében.
  • Új perspektívát nyújthatnak a résztvevők számára.
  • A famászás növelheti a résztvevők önbizalmát, segíthet a rejtett erőforrásaik felfedezésében.

A workshopot a gödöllői arborétumban tartottuk meg és több módszert is kipróbáltunk a fák biztonságos megmászására – először is azt, amikor két hevedert használva, az egyikkel mindig kikötjük magunkat egy ághoz és úgy haladunk felfelé, hogy aztán egy fenti ágon átvetve a biztosítókötelet kiépíthessük a felső biztosítást.

 

Írj hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.