Bemutatkozás

A WILD Consulting (Wilderness Inspired Life Design) ötlete valószínűleg az őserdei útjaim során fogant meg bennem. 2006-tól kezdve évente akár több hónapot is eltöltöttem Dél-Amerika illetve Dél-Kelet Ázsia viszonylag érintetlen őserdeiben (önkéntes munkák illetve természetfotós projektek kapcsán), és egyre erősödött bennem az érzés, hogy a “vad” természettel való személyes kapcsolatnak komoly pszichológiai hatásai lehetnek. A természetben töltött idő számos inspiráció és felismerés forrása a számomra, és a diplomamunkám is ezen alapszik – a vadonban töltött idő, mint önmagunk megismerésének és kibontakoztatásának egyik lehetséges módja és ennek a folyamatnak a facilitálása (ami egy nem túl konvencionális témának bizonyult a Human Resources Counseling mesterszakon)

Az utazásaim során egyre inkább elmélyedtem a mélyökológia, ökopszichológia, ökoterápia, és jóga szakirodalmában is, miközben válaszokat kerestem a bennem felmerülő kérdésekre: Hogyan tudjuk megtapasztalni a mindennapi életünkben is azt a felfokozott ugyanakkor mélységesen nyugodt lelkiállapotot, amit az erdőben, a természetben tapasztalhatunk meg? Hogyan tudunk kapcsolódni természetes módon önmagunkhoz, másokhoz, a világhoz? Hogyan küzdhetjük le a bénító tehetetlenség érzését, amely a természet pusztítása, kizsákmányolása kapcsán ébred fel bennünk – és hogyan tudunk aktív szerepet vállalni a önmagunk és a világ gyógyításának folyamatában?

Számomra ez utóbbi kérdés jelenti a kapcsot az autentikus hivatáskeresés, a kreatív élettervezés, az önmagunkkal és a természettel való kapcsolódás közt. Már az ősi kultúrák is tisztában voltak vele, hogy a pusztán egyéni sikerekért és boldogulásért végzett munka nem nyújt olyan mély elégedettséget, mint amikor az energiáinkat egy olyan cél érdekében használjuk fel, mely nem csupán önmagunk, de mások számára is haszonnal, értelemmel bír. A “dharma”, a “right livelihood” fogalma mind ezt tükrözi. A mások (és “mások” alatt nem csupán embereket, hanem a bolygó bármely érző lényét vagy természeti elemét értem) jólléte érdekében végzett munka az összekapcsolódás élményével tölt el minket, és ezzel hozzájárul a saját jóllétünkhöz is.

Idealista vagyok. Hiszek abban, hogy mindnyájunkban ott él a vágy, egy mélyről fakadó késztetés, hogy a bennünk rejlő képességeket és tehetségeket kibontakoztatva és kifejezésre juttatva, számunkra és a világ számára is értelmes tevékenységeket végezve, örömteli módon hozzájáruljunk egy magasabb cél, egy élhetőbb, szerethetőbb világ megteremtéséhez. Pár éve belefogtam egy blogba, ahol olyan inspiráló személyekről írtam, akik az életüket úgy alakították, hogy ezt a célt tartották szemük előtt. Kreatív élettervezési tanácsadóként ennek a folyamatnak a támogatása a célom.